BBMM babamasszázsról – Egyik tanítványom írta

  • 0 comments

Egy kisbaba érkezése mindig nagy izgalommal jár. Eddig ismeretlen világ tárul elénk, melynek titka a család szeme-fénye és az ő csodálatos személye. Lehet, nem ő az első, de mint tudjuk, minden baba más és más.

Hónapokkal érkezése előtt már izgatottan bújjuk a Kismamáknak szóló folyóiratokat, könyveket, internetes fórumokat. Információ dömpingbe kerülünk. Tapasztaltabbak megosztják, mit vegyünk, mit ne, melyik orvos jó, szülésznővel vagy a nélkül szüljünk, és még sorolhatnám.

A sok szép és megható történet mellett bizony előfordulnak olyanok is, melyek a nehézségekről számolnak be.  Ilyenek lehetnek, a szoptatás nehézségei, éjszakai virrasztások, napközbeni nyugtalanság, hasfájás, fogzás miatti nyűgösség.

Szülők egyéni érzékenységétől is függ, ki hogy éli meg. Vannak, akik lazábban és vannak, akik igazi, véget nem érő tragédiaként.

Ezeken a helyeken szembejönnek a megoldások is.  Különböző csodakencék a fogakra, hasfájásra émelyítő szirup, homeopátiás készítmények, végeláthatatlan vajákos módszerek.

Ezek tükrében, szeretnék bemutatni egy módszert, mely mind a BABÁNAK, mind az Anyának örömet okoz.

BBMM Thai baba és gyermekmasszázs, az egyik legcsodálatosabb dolog melyet a babáddal átélhetsz. Igen, átélhetsz, hiszen egy olyan elmélyült, bensőséges kötődés alakul ki köztetek, mely bearanyozza a szülő-gyerek kapcsolatot.

Aggódó szülőkben felmerülhet a kérdés, “biztos, hogy én meg tudom tanulni, nem ártok vele a babának”?

Ősidők óta működő dologról van szó, hiszen minden kisbaba megnyugszik, ha édesanyja simogatja, magához öleli, beszél hozzá, énekel neki.  Amit a képzés során el lehet sajátítani, az nem más, mint a babamasszázs, az érintés varázsának rendszerbe foglalása. Pár alkalom alatt elsajátítható, majd magabiztosan alkalmazható.

Miért pont ez a masszázs, hiszen ezer más módszer van?

Röviden azért, mert könnyen elsajátítható, mindig kéznél van, akkor alkalmazzátok, amikor a babának kedve van hozzá.

“A BBMM® módszer hagyományos Thai babamasszázs és szemlélet ötvözése az ideggyógyászat, a fejlődéspszichológia, a fejlesztőpedagógia és a gyógypedagógia tudományos eredményeivel, a csecsemők első életévére kidolgozva. A babamasszázs folyamatához kapcsolódik a testtájankénti mozgatás, figyelembe véve a baba életkori fejlettségi szintjét.”

Hatékonyan alkalmazható, koraszülöttek, születési rendellenességek és szülési komplikációk következtében is.

Lássuk mire is jó. Tudni kell, hogy az első egy év a baba testi, lelki és szellemi fejlődésében meghatározó. A masszírozott babák könnyebben elalszanak, éjszaka nyugodtabbak, és napközben is nyugodtabbak, érdeklődőbbek.  Támogatja a mozgás-koordináció kialakulását, izomrendszer fejlődését, baba mozgékonyságát.  Erősíti a baba ellenállóképeségét, segít a belső szervrendszer kiegyensúlyozott működését. Betegségek lefolyása gyorsabb és könnyebb lesz.  Segít az érzelmi traumák /védőoltás/ feldolgozásában, felsőlégúti tünetek, hasi görcsök, fogzási fájdalmak nehézségeinek oldásában.

Masszázs különlegessége, hogy nem csak egy éves korig tudjuk alkalmazni, hanem óvódás kor végéig. Nagyobb gyermek esetén is különösen hatékony, hiszen a mai rohanó, inger gazdag világunk, őket is feszülté “pörgőssé” teszi és ezzel a módszerrel segíthetünk neki, hogy harmóniába kerüljön gyermeki testével, lelkével.  Ha van nagyobb testvér, akkor közösen is megtanulhatjuk, hiszen “gyerekjáték” az elsajátítása, és ha kedve van hozzá, ő is masszírozhatja a kicsit, így teremtve biztos alapokat a jó testvéri viszonynak.

Miért jó az anyának?

Segíti a baba jelzéseinek, szükségleteinek megismerését. Nyugodtabb baba, nyugodtabb anya. Csökken a gyermekágyi depresszió kialakulásának esélye, javul az anya általános közérzete.

Mi kell hozzá? Hogy is néz ki ez a masszázs?

Teremtsünk megfelelő környezetet. Vastagabb pléd, törölköző és egy játék, ami a baba figyelmét felkelti.  Thai babamasszázst ruhában és ruha nélkül, olajosan is lehet végezni. Jó hatással lehet egy égő gyertya, halk nyugtató zene.  Ha nagyon tudatosan akarunk készülni, akkor már a várandóság időszakában is felkészíthetjük a babát. Akár úgy is, hogy halk nyugtató zenét hallgatva, babára figyelve simogatjuk a hasunkat, vagy megajándékozzuk magunkat kismamamasszázzsal, így a kicsi a már ismert zene és érintés hatására már megnyugszik.

Masszás menete:

Tudni kell, hogy a keleti masszázs energiapályákon dolgozik, míg a nyugati az izmokat dolgozza meg. Masszázs kezdete előtt fontos, hogy kedvet érezzünk hozzá és minden külső tényezőt zárjunk ki. Ráhangolódunk a babára, szemkontaktust létesítünk, majd a fejénél kezdünk. Simogatás a babmasszázs legfontosabb eleme. Az arc energiavonalaival kezdünk. Három vonal a homlokon, három vonal az arcon, három vonal az áll alatt található. A fülek masszírozása, nagyon fontos reflexzóna terület. Nyak masszírozásánál simító mozdulatokat végzünk váltott kézzel. majd öreglyukra és attól 1-1 ujjnyira átnyomkodjuk. Haladunk szépen tovább a mellkasra, ahol a szegycsonttól indulva a vállig szívecskét-formát írunk le.  Onnan mindkét kar és kéz pályáját járjuk be, Először a két belső majd a külső energiavonal következi. Kéz masszírozásánál a tenyér belsején és a kézháton enyhe nyomással masszírozzuk az öt energiapályát, majd az ujjacskákat körkörös mozdulatokkal. Végül körzünk a csuklójával. Visszajövünk a mellkasra, újra szívecskéket rajzolunk, majd a has következik. Következő lépésként láb pályáin dolgozunk. Láb belsején futó két energiapályán, majd a láb külső csatornáin megismételjük. Lábfejet és a lábujjakat is átnyomkodjuk. Megfordítjuk a babát.  A talpmasszírozás nagyon fontos, mert az egész szervezetre hatást fejtünk ki. Segíti a mozgás fejlődését is. Hason fekve masszírozzuk a külső energiavonal mentén, majd a fenékrész következik. A hát masszírozása a gerinc mellett elhelyezkedő 2-2 energiacsatorna masszírozásából áll a keresztcsonttól a nyakcsigolyák kezdetéig. Minden alkalommal visszatérhetünk azokhoz a pontokhoz, ami a babának tetszett, illetve kicsit elidőzhetünk azokon a helyeken, ami a babának panaszt, tünetet okoz. Pl. fogzás esetén arc és az áll körüli pontok akupresszúrás nyomása.

Befejezésként átnyomkodjuk a lábát és lezárjuk energetikailag a két lábfejet keresztezve, enyhe nyomással.

Kortól függ, hogy milyen mozgásra ösztönözzük.  Keresztezett mozgás, kúszás, mászás elősegítése, ösztönzése.

Masszázs hossza függ a baba korától és hangulatától is.

BBMM babamasszázs egy szuper módszer, hogy miközben a baba közérzetén javítunk, rá koncentrálunk, minőségi időt töltünk együtt, segít az egymásra hangolódásban, megismerhetjük reakcióit, részesei lehetünk fejlődésének minden rezdülésében.

1-BBMM-modszer-bemutatasa

Share Social