Mozgásfejlődés

BBMM Babamasszázs® mint segítő módszer

A BBMM magában ötvözi az orvosi, pedagógiai és pszichológiai tudományok legújabb eredményeit, valamint a 2050 éves keleti masszázskultúra hagyományait és szemléletmódját.

A babamasszázs a szülői érintés szeretetteljes erejével fokozza az energiapályák működését, beindítva a szervezet regeneráló, vitalizáló, öngyógyító folyamatait. Ezt az önmagában is csodálatos masszázstechnikát összekapcsoltuk a tudományos mozgásfejlesztés fogásaival.

A kúszás és a mászás fontos állomásai a fejlődési folyamatnak, mert befolyásolják a tanulási képességek alakulását. Lássuk, hogyan függhet össze a későbbi iskolai teljesítmény a csecsemőkori mozgásfejlődéssel!
Az érzékelés és a mozgásos tapasztalatok összehangolják az idegi működéseket. Ha a mozgásfejlődés nem a helyes mederben zajlik, megfigyelések szerint a későbbiekben gyakoriak a tanulási problémák, például a diszlexia, azaz olvasási zavar. Már az iskolás kor előtti években utalhat erre a gyenge tájékozódás, a lassú információ feldolgozás.
Az első helyváltoztató mozgásforma a kúszás. A baba már látja az elérni kívánt játékot. Ritmusos kar és láb mozgással lendíti magát előre. A fej, a törzs, a csípő és a végtagok mozgatása összehangolt.
A mászáshoz négykézlábra kell emelkednie, fejét és törzsét stabilan kell egyensúlyoznia. Ezzel alapozza meg a térbeli tájékozódási képesség alapjait.

A módszer segítségével a baba áthalad a megfelelő mozgásfejlődési skálán.

Szülői közreműködéssel minden csecsemőkori mozgásmintát elegendő minőségben és mennyiségben gyakorolhat, így a fejlődési elakadások és hiányosságok elkerülhetők.

Nem marad ki a kúszás a mászás, a baba megtanulja tartani a fejét hason fekvésben, és remélhetőleg nem áll fel és indul el túl korán. A masszázs mozgás ezzel a prevenciós szemléletmóddal, az ép idegrendszerű csecsemők korai fejlesztő módszerének tekinthető.

3

Fontos, hogy a babamasszázs elején néhány simogató, megnyugtató mozdulatot tegyünk, hogy a baba érezze a kezünk melegét, a kezünkön átsugárzó szeretetenergiát.

A hangulat legyen fesztelen, mindenki érezzen kedvet a mintegy 10-15 perces masszírozáshoz.

Minden szülőnek szívből ajánlom, ha tudatosan akar gyermeke fejlődésének részese lenni.

Akár szakmaként is megtanulható, ehhez a 4 modulos oktatói képzésünk elvégzése szükséges.

Bővebben itt olvashatsz a BBMM Babamasszázs® oktató képzésről.