BBMM Baranyi Babamasszázs

BBMM® Baranyi Babamasszázs 

Baranyi Babamasszázs® a thai babamasszázsra épül, de azt már kiegészítve az a mozgásokkal és egyéb terápiákkal. A képzési program alapján a résztvevők kompetenciát szereznek a babamasszázs alkalmazására, ismeri azok javallatait és ellenjavallatait. Képesek lesznek önállóan a kicsik igényeinek megfelelő masszázsfolyamatot alkalmazni a a felmerülő problémás segítésére, amely az egész testen történő személyre szabott fogásokból áll.

A világ különböző tájain fellelhető masszázstechnikák a legrégebbi módszerek a testi és lelki panaszokra. Keleten a masszázs gyógyászati alkalmazását mindig is többre értékelték, mint Nyugaton, igaz, ma már a “gyúrás” az egész világon elterjedt, sőt beszélünk európai masszázsról is.

A thai masszázs alapvetően abban különbözik a nyugati típusú masszázsoktól – például a svéd masszázstól -, hogy míg az utóbbi az izmokat és a testet kezeli, addig a keleti kultúrában az “energiapályák szabad áramlásán” van a hangsúly. A keleti emberek világnézete ugyanis energiaalapú, szerintük mindennek az eredete az energia, a rezgés, az anyag is csak ennek egy megnyilvánulási formája. A tradicionális thai masszázs a szervezet öngyógyító erején alapul, összetett, testi, lelki és szellemi harmóniát segítő módszer. Bárhol és bármikor végezhető, nem kell hozzá semmi. Lehet végezni ruhában, vagy a nélkül. Ágyon vagy a földön, a szobában TV nézés alatt, a szabadban, vagy akár várakozás közben.
Az érintésnek rendkívül fontos szerepe van az emberi kapcsolatokban. Olyan kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni. Ősi kultúrákban művészi szinten gyakorolták, de úgy tűnik, napjainkban is van igény egy gazdagabb, személyesebb kifejezésmód elsajátítására.

A nyugati masszázsokkal ellentétben a thai masszázs nem az izmokat dolgozza meg, hanem elsősorban a test energiáit aktivizálja. Ha a gyermek egészséges, az életenergia akadálytalanul áramlik, viszont ha elzáródik, az energiaáramlás zavara hosszabb távon különböző betegségeket okoz.
A thai babamasszázs az érintésművészet egyik alkalmazott formája, rendszeres végzése elősegíti az izomrendszer növekedését és a mozgáskoordináció kialakulását. Serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés). Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a serkentő funkcióval párhuzamosan segít a relaxációban és az esti elalvásban. Megtörtént kis csecsemővel, hogy miközben anyukája masszírozta a hátát, ő elaludt. Jó általános közérzetet biztosít a babának, mély érzelmi kötődés alakul ki anya és gyermeke között. Jó hatással van a baba testi fejlődésére, de elégedettséget, jó közérzetet biztosít a szülőnek is. A keresztező mozdulatokkal fejleszthetők az idegpályák.

Baranyi Ágnes: Thai bébi és gyermek masszázs

babamasszazs-tanfolyam-09             Tanulj a könyv szerzőjétől!

A thai babamasszázst nemcsak csecsemőknél végezhetünk, hanem nagyobb gyermekeken is körülbelül 8 éves koráig, mert utána felnőttként kezeljük,legalább is a masszázs szerint.

Már újszülött korban jótékony hatású, hiszen az első hetekben sok kisbabának okoz kellemetlenséget a hasfájás. Természetes fájdalomcsillapítóként jól alkalmazható a has masszírozása. Mivel egy puffadt, gázos has különösen érzékeny, nagy körültekintéssel kell végeznünk. Az anyai kéz melege, a finom simogatás, a célirányos mozdulatok általában segítenek a gázok és a széklet ürítésében. Természetesen ez sem hatásos minden esetben. Előfordult, hogy hasfájás miatt kerestek meg a szülők, de ezt a problémát nem sikerült megoldanunk, viszont az esti elalvásban segített. Az esti fürdés előtt végzett, minden testrészre kiterjedő masszírozás, kellemes lubickolás és finom vacsora után az addig többször fölébredő gyermek átaludta az éjszakát.

Ha lehet, a masszázst rendszeresen, a baba igényeinek megfelelően végezzük, hetente többször, vagy akár naponta. Olyan időpontot válasszunk, amikor a baba nem éhes, nem fáradt, élénk, “befogadó” hangulatban van. Ilyen alkalom adódhat bármilyen napszakban, amikor igényli a foglalkozást. A szülők visszajelzései alapján talán a fürdés előtti masszírozásnak van a legnagyobb sikere.

A masszírozást a babán végezhetjük ruhában is, ruhátlanul is. Mozdulataink legyenek lusták, hangunk legyen mély tónusú, lágy, csendes és próbáljunk szemkontaktust felvenni gyermekünkkel. Néhány perc után – főleg, ha már gyakorlottak – a baba és anyukája azonos érzelmi állapotba kerül, azonosulnak egymással. Csodálatos, meghitt pillanatokkal lehetnek gazdagabbak.

A pszichológusok szerint a kötődés a fogamzástól induló,az egész személyiséget érintő és az egész életre kiható,meghatározó kapcsolat két ember között. A kiegyensúlyozott anya- gyermek, szülő- gyermek viszony érzel mi, kötődési biztonságot ad, s feltétele a későbbi társkapcsolatok megfelelő alakulásának.

A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint a thai babamasszázs olyan bensőséges légkört teremt a családban, amelyben családtagok a hétköznapi gondoktól feloldódva, a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg az együvé tartozás érzését, a kötődés elmélyülését. A babamasszázs támogatja mindkét szülő önértékelésének javulását is.

„Valahányszor megmasszíroznak egy csecsemőt, a világ egy kicsivel jobb hellyé válik, és a férfiak nem maradhatnak ki ebből!”

A képzést bárki előképzettség nélkül is elvégezheti, akár szakmaként is megtanulhatja. (lásd. Babamasszázs oktató képzés)

Ha szeretnél gyermeked fejlődését segítő tudatos szülő lenni jó helyen vagy.

A kellemes érintés adta élmények mellett segítheted gyermeked mozgásfejlődését.

Megelőzheted vele az elakadásokat. Ha időben elkezded nem fognak kimaradni a keresztezett mozgásminták és ezzel együtt egy sikeres élt-pályát készíthetsz elő számára.

Ha netán valamilyen probléma adódna sikerrel támogatható e módszer által a többi fejlesztő eljárás, úgy hogy még örömöt is szerzel vele, magadnak és gyermekednek is.

Legyen ön is oktatója a módszernek és tanítsa az anyukákat!

A leendő oktatók, a módszert hitelesen továbbadva a szülőket is bevonva és saját élményű tapasztalatokkal adják át a megszerzett tudást….